Home » Blog » HSP & werkstress » De werkdruk stijgt

De werkdruk stijgt

door | 21 jul, 2022 | Hoogsensitiviteit & werkgeluk, HSP & werkstress

Helaas blijkt het een algemene tendens te zijn en niet iets wat mij alleen is opgevallen in mijn praktijk. De werkdruk is weer gestegen.

Volgens een onderzoek van ABN AMRO Bank N.V. is de werkdruk gestegen en burn-out klachten zijn weer op het niveau van voor corona.
Op zijn zachtst gezegd niet handig als je last hebt van een personeelstekort. Maar de werkdruk is ook gestegen door een tekort aan personeel.

Ik zie veel hoogsensitieve professionals die hier tegenaan lopen. Door het grote verantwoordelijkheidsgevoel proberen ze zelf de problemen op te lossen die door het tekort aan arbeidskrachten ontstaan. Door zelf harder te gaan werken, brandjes te blussen dan al invloed op de werksfeer trachten uit te gaan oefenen.
Mopperende collega’s kosten veel energie.

Hoogsensitieve werknemer

Als HSP doe je er goed aan te beseffen waar jij invloed op hebt en waarop niet. Doordat je alles ziet en hoort, heb je al snel het gevoel dat jij er verantwoordelijk voor bent. Vooral doordat je het idee hebt dat niemand anders het ziet en hoort. Misschien ervaar je ook irritatie, heb je het idee dat anderen de kantjes ervan aflopen. Besef dat zij minder opmerken dan jij.

Je bent dus niet verantwoordelijk voor alles wat je ziet en hoort, het kost je ook ontzettend veel energie. Energie die je eigenlijk weggooit, doordat jij geen invloed hebt op het personeelstekort of op jouw collega’s. Wel heb je invloed op jezelf en op jouw gedachten en gedrag. Maak jouw eigen werkzaamheden maar vooral ook jouw eigen welzijn prioriteit en besef dat het werk nooit af is, hoe hard jij je best ook doet.

Als werkgever

Neem als werkgever de verantwoordelijkheid door niet “even” wat meer van je werknemers te vragen. Besef dat de werkdruk al hoog genoeg is en geef autonomie aan je personeel. Des te meer autonomie personeel krijgt, hoe groter het werkgeluk is.

Adriana Visser

Helemaal jezelf zijn en het beste uit jezelf halen. Meer dan 20 jaar is dit de kern van mijn werk

Ik ben 23 jaar gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Mijn begeleiding bestaat uit een combinatie van wetenschappelijke inzichten en doorleefde adviezen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin