Home » Blog » HSP & werkstress » Als prikkels zich blijven opstapelen

Als prikkels zich blijven opstapelen

door | 29 jan, 2024 | HSP & burn-out, HSP & werk, HSP & werkstress

Als je dagelijks niet de tijd krijgt of neemt voor pauze en rustmomenten, blijven zowel interne als externe prikkels maar opstapelen. Doordat je meer opmerkt en alles diepgaander verwerkt mag je hier echt de tijd voor nemen. Daarnaast krijg je ook steeds weer nieuwe prikkels erbij. Zoals ik al eerder aangaf, heeft de werkomgeving ook een grote invloed op het aantal prikkels en de impact op jouzelf.

Maar ook het feit in hoeverre jij het werk niet mee neemt en tot slot of je thuis alles rustig op een rijtje kunt zetten en dan op jouw manier echt kunt ontspannen.

Chronische prikkels

Maar als je onvoldoende herstelt van de dagelijkse prikkels dan al oude patronen getriggerd worden, dan gaan ze zich opstapelen. Je raakt chronisch overprikkeld en dit lijdt vervolgens tot chronische stress. Aan het einde van de dag kom je niet meer in de rust en je krijgt steeds meer lichamelijke, geestelijke en mentale klachten.

In deze tweede fase is het van belang dat helder wordt of je meer inzicht nodig hebt in jouw hoogsensitiviteit en jouw persoonljike gebruiksaanwijzing. Dan al dat er redenen zijn waardoor je thuis niet meer voldoende kunt ontspannen of opladen. Speelt er iets op het werk of thuis? Of vindt er een onderlinge versterking plaats van hoogsensitiviteit en onderliggende patronen.

Wisselwerking

In mijn praktijk zie ik vaak b.v de aanwezigheid van de innerlijke criticus, harde werker of perfectionist die op een gegeven moment steeds meer ruimte is gaan innemen. Stress kan toenemen door hooggevoeligheid en vervolgens uitvergroot worden door patronen of delen in jezelf. Omgekeerd kun je meer stress van patronen of delen ervaren doordat je als HSP de invloed hiervan sterker ervaart.

We hebben allemaal verschillende delen in onszelf en kennen eigen patronen, het is belangrijk om helder te krijgen waardoor ze getriggerd worden. En wat ze ons duidelijk willen maken. Zodat ze gezien en gehoord kunnen worden en jij er vervolgens bewust mee om kunt gaan.

Tot slot wil ik nog een patroon uitlichten dat veel te maken heeft met deze veel voorkomende delen; afwijzingsgevoeligheid.

Rejection Sensitivity 
Een veel voorkomend patroon bij HSP is afwijzingsgevoeligheid. Waardoor je moeite hebt om voor jezelf te kiezen.
Je angst voor afwijzing door schuld- & schaamtegevoelens is groter dan de wens om jouw grenzen te (h) erkennen en gewaardeerd te worden voor wie je bent. Je bent constant alert op een mogelijke afwijzing.
Door Rejection Sensitivity voel jij je in sociale relaties snel afgewezen, ben je er te veel mee bezig wat de ander van je vindt.

Of ben je bang dat je tekort schiet dan al door de mand valt. Je hebt de neiging tot pleasen, in de hoop dat je voldoet aan de verwachtingen van anderen. Doordat jij je onveilig voelt kom je vast te zitten in een gedachten – & gedragspatroon dat je ontzettend veel energie kost en veel stress bezorgt.

Heb jij als hoogsensitieve professional last van werkstress, overspannenheid of burn-out en wil jij coaching op maat?; Ik wil contact opnemen

Adriana Visser

Helemaal jezelf zijn en het beste uit jezelf halen. Meer dan 20 jaar is dit de kern van mijn werk

Ik ben 23 jaar gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Mijn begeleiding bestaat uit een combinatie van wetenschappelijke inzichten en doorleefde adviezen.

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin