Home » Blog » Hoogsensitiviteit & werkgeluk » Hoogsensitiviteit onderkennen

Hoogsensitiviteit onderkennen

door | 9 dec, 2018 | Hoogsensitiviteit & werkgeluk

Waarom het onderkennen van hooggevoeligheid van groot belang is 

Graag wil ik eerst aangeven dat ik ontzettend dankbaar ben voor het feit dat de wetenschappelijke onderbouwing van hoogsensitiviteit steeds groter wordt. Elain Aron haar onderzoek is verdiept en uitgebreid en daardoor is de basis verstevigd. Er was nog discussie mogelijk over haar resultaten, maar hersenscans hebben definitief uitsluitsel gegeven. 

Toch wordt hoogsensitiviteit vaak nog niet als een onderliggende oorzaak herkend als er problemen ontstaan. Doordat men in de zorg uit moet gaan van standaard diagnoses en behandelprotocollen kan dit leiden tot foutieve diagnoses en behandelingen. Je kunt je voorstellen dat als je hooggevoelig bent en een andere diagnose krijgt, dit invloed op jouw zelfbeeld zal hebben. 

Een karaktereigenschap 

Overigens is hoogsensitiviteit een karaktereigenschap niet een stoornis. Dit is ook de reden dat een GZ psycholoog of arts onvoldoende kennis heeft kunnen opdoen van dit temperament. In die zin vind ik het ook niet verwijtbaar. Wel vind ik het jammer dat er nog steeds professionals zijn die het bestaan ontkennen, beweren dat het een mode verschijnsel is en niet onderbouwd. 

Ik merk dat er hierdoor bij HSP nog steeds een grote terughoudendheid bestaat om deze karaktereigenschap te benoemen. Dit geldt vooral op het werk of bij een Arbo-arts maar helaas vaak ook nog in het prive leven. Terwijl het ontzettend veel invloed heeft op wie je bent en wat je nodig hebt.

Zelfdiagnose

Het omgekeerde zie ik ook gebeuren. Er is een lijstje met kenmerken op internet ingevuld en volgens de uitslag ben je hoogsensitief. Dit verklaart vervolgens alle problemen en deze kunnen nu opgelost worden.

Helaas is dit niet waar, als professional ga ik er toch echt dieper op in, je mag de vragenlijst als een mogelijke indicatie zien. Daarnaast is van belang om te beseffen dat veel kenmerken b.v. ook bij een stoornis voor komen. En in dat geval verwijs ik juist naar de GGZ terug. Verder kan het ook voorkomen dat het om een combinatie van beide gaat. In dat geval heeft de stoornis in verhouding veel meer invloed. 

Kortom zorgvuldigheid is geboden, want het is in jouw belang dat jij de juiste begeleiding ontvangt.

 

 

 

 

 

 

Adriana Visser

Helemaal jezelf zijn en het beste uit jezelf halen. Meer dan 20 jaar is dit de kern van mijn werk

Ik ben 20 jaar gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Mijn begeleiding bestaat uit een combinatie van wetenschappelijke inzichten en doorleefde adviezen.

Gerelateerde artikelen

De werkdruk stijgt

De werkdruk stijgt

Helaas blijkt het een algemene tendens te zijn en niet iets wat mij alleen is opgevallen in mijn praktijk. De werkdruk is weer gestegen. Volgens een...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tweet
Share
Share
Pin